Alla inlägg under februari 2011

Av Gunilla - 16 februari 2011 16:55

Vissa dagar är bara som de är. Jag som tycker att jag känt mig piggare ett tag men igår och idag har varit jobbiga. Jag fryser som en tok och är trött. Undrar om man blir trött av kylan? Det är bara att konstatera - jag är ingen vintermänniska. Jag är en sommarmänniska och just nu vill jag emigrera till varmare land!!!

Frukost

Lättyoghurt och havrekli

Mellanmål

Lättyoghurt och rökt skinka

Lunch

Omelett och rökt skinka

Mellanmål

Rökt skinka

Middag

Kyckling och limesås


Det känns som att jag bara äter rökt skinka och lättyoghurt...Suck! Idag är ingen bra dag.

Av Gunilla - 15 februari 2011 18:04

Här kommer en sammanfattning av Cruise-fasen från Pierre Dukans bok.


Fortsätt ät allt som du fick äta i Attack-fasen och lägg till följande grönsaker, råa eller kokta, utan några restriktioner i kvantitet, kombinationer eller tid på dagen: tomater, gurka, rädisor, spenat, sparris, purjolök, franska bönor (vad det nu är), kål, svamp, selleri, fänkål, all grönsallad inklusive endiver, mangold, auberginer, zucchini och paprika. Du kan också inkludera morötter, rödbetor och kronärtskocka under förutsättning att du inte äter dem till varje måltid.

I Cruise-fasen kommer du att alternera perioder av protein med grönsaker med perioder utan några grönsaker tills du nått din önskade vikt.


Vad man ska tänka på är att inte enbart äta grönsaker utan varje måltid ska bestå av protein också. Man kan välja att äta 5 dagar med enbart protein som sedan följs av 5 dagar med både protein och grönsaker. Ett annat alternativ är att köra varannan dag. Pierre Dukan menar att i långa loppet så har det ingen inverkan på viktnedgången. Det är nog upp till var och en att känna vad som passar en bäst.


När man övergår från Attack-fasen till Cruise-fasen är det inte ovanligt att man stannar i viktnedgången eller att man kan gå upp lite men man ska inte bli orolig. Så vad är det som händer?

Eftersom du bara äter proteiner under Attack-fasen så har det en kraftfull vatten-avvisande effekt. Fett försvinner såväl som stora mängder av vatten som har varit stagnerat i kroppen under en lång tid. Den här kombinationen av eliminerat vatten och fett förklarar varför det blir en så imponerande viktnedgång.

Men när man lägger till grönsaker till proteinet så kommer vattnet, som tidigare blivit avvisat, att behållas igen, vilket förklarar den plötsliga och obegripliga stagnationen. Den riktiga viktnedgången som är sammankopplad med fettet fortsätter fortfarande, om än minskad på grund av tillägget av grönsaker, men den blir kamouflerad av returen av vatten. Ha tålamod, och när det är dags för proteindag igen så kommer den stora vattenutdrivningen att starta igen och du kommer att se hur mycket du verkligen gått ner.

Under Cruise-fasen så ökar vi på dosen av havrekli till 2 msk varje dag och promenaderna till 30 minuter. Om man hamnar på en platå så kan man öka på dessa promenader till 60 minuter under 4 dagar.

Av Gunilla - 15 februari 2011 17:59

Jag fick en fråga från Micaela om hur jag gör min romsås. Det är egentligen ett recept sedan förut men som jag gjort om så att det passar en "Dukanare".


Lättkesella

Lite lättfil

Gräslök

Dill

Röd stenbitsrom


Jag tar alla ingredienser och blandar tills jag får det som jag vill ha det. I min romsås är det ganska mycket gräslök och dill för att jag tycker att det ger bra smak. Jättegod till lax!

Av Gunilla - 15 februari 2011 17:46

Vilken dag! Känner mig lite trött och sliten och vet inte riktigt vad det beror på. Hade bestämt mig för att äta Dukan-lasagne till middag idag. Eett recept som http://amonazondukan.blogspot.com/ hade lagt ut på sin blogg. Det såg mumsigt ut tänkte jag och konstaterade att jag hade allt utom squash. Svänger in på affären efter jobbet och har de squash? Nej, naturligtvis inte och inte heller aubergine. Då blev jag skitless och tänkte att jag tar väl nåt som jag har hemma då. Och så fick det bli. Jag blandade i lite röd paprika och babyspenat istället. Men nästa gång vill jag göra som receptet var från början. Så här har min dag sett ut:

Frukost

Lättyoghurt och havrekli, ett kokt ägg

Mellanmål

Lättyoghurt och körsbärstomater

Lunch

Ugnsstekt lax, broccoli, svamp och romsås

Mellanmål

Lättyoghurt och körsbärstomater

Middag

Dukan-lasagne, gurka och tomater

  

Av Gunilla - 14 februari 2011 17:26

Måndag igen och vägningsdag. Jag har gått ner 1,3 kg sedan förra veckan vilket innebär en total viktminskning på 4,7 kg på 2 veckor! Samtidigt har jag minskat 8 cm i midjan och det känns lite otroligt :)

Så här har min proteindag sett ut:

Frukost

Lättyoghurt och havrekli, rökt skinka

Mellanmål

Lättyoghurt och rökt skinka

Lunch

Omelett och rökt skinka

Mellanmål

Lättyoghurt

Middag

Ugnsstekt lax, räkor och romsås

  


Idag är det Alla hjärtans dag och för mig bjuder kvällen på föräldramöte. Intressant att de lägger ett föräldramöte på just denna dag. Hoppas att ni alla får en mysig kväll!

Av Gunilla - 13 februari 2011 19:52

En vecka med Cruisefasen är avklarad och det har gått bra. Härligt att varannan dag få äta grönsaker till maten. Så här har min dag sett ut:

Frukost

Lättyoghurt och havrekli, ett kokt ägg

Lunch

Rester av fredagens kycklingwok, fläskfilé, grönsallad och tzatziki

Mellanmål

Lättyoghurt och rökt skinka

Middag

Tonfisk, skinka, kyckling, räkor, grönsallad och lite Rhode Island dressing

  


Och hur gick det på fotbollen? Jo tjejerna gick till final men förlorade där mot Täby. Men silver blev det och det tycker jag är bra jobbat. Grattis Selånger!

Imorgon är det dags för vägning...

Av Gunilla - 13 februari 2011 14:22

Den här helgen har verkligen gått i fotbollens tecken. Tjejerna har tagit sig vidare till kvartsfinal och spelar nästa gång 15.30, sedan får vi se hur det går. Vinner de den matchen så går semifinalen 17.00 och finalen 18.00 Men vi tar en match i taget :)



Av Gunilla - 13 februari 2011 10:59

Här kommer en sammanfattning av Attack-fasen, från boken. Tänkte det kunde vara bra för de som funderar på att börja denna diet och har lite funderingar. Men den kanske är bra för andra också.


Under den här perioden, som kan vara mellan en och tio dagar beroende på omständigheterna, har du fri tillgång till de matkategorier som finns listade här nedan. Från de här kategorierna kan du äta allt du vill, utan några restriktioner oavsett vilken tid på dagen. Tänk på det som en "hela-dagen ät så mycket som du vill buffé". Du är också fri att mixa och matcha den här maten. Lösenordet är mycket enkelt och icke förhandlingsbart: du kan äta allting på listan utan undantag; allting som inte finns med på listan är förbjudet, så glöm den maten för stunden, med vetskapen om att mycket snart kommer du att få äta den igen.


1. Magert kött: nötkött (förutom revben och entrecote), kalvkött, grillad eller ugnsbakad utan olja och fett.

2. Inälvsmat: njurar, lever, nötkött tunga (toppen av tungan)

3. All fågel, förutom anka och gås, men utan skinn

4. All fisk, fet, mager, vit, oljig, rå eller kokad

5. Alla skaldjur

6. Skinka med låg fetthalt, skivad kyckling med låg fetthalt

7. Ägg

8. Fettfria mejeriprodukter

9. Minst 1,5 liter vatten om dagen med låg salthalt

10. 1,5 msk havrekli varje dag

11. En obligatorisk 20-minuters promenad varje dag

12. Extra: kaffe, te, vinäger, aromer, kryddor, örter, ättiksgurka, citron (inte saft/läsk), salt och senap (med måtta)


Bortsett från det extra och de huvudsakliga matkategorierna, ÄT INGET ANNAT. Allt annat, allting som inte uttryckligen finns med på listan, är förbjudet under den relativt korta perioden som Attack-fasen varar.


Därför, koncentrera dig på allt som är tillåtet och glöm resten. Variera dina måltider, mixa och matcha i vilken ordning som helst, gör dina menyer intressanta och glöm aldrig att du kan äta så mycket du vill av allt som finns på den här listan.

Ovido - Quiz & Flashcards