Alla inlägg den 30 januari 2011

Av Gunilla - 30 januari 2011 19:16

När jag sökte på Internet så hittade jag en sida där man kan göra ett test innan man påbörjar Dukan-dieten, www.dukandiet.co.uk


Man får svara på frågor och sedan får man en summering som talar om hur länge just jag ska befinna mig i Attackfasen och hur lång tid det kommer att ta innan jag når min målvikt. Lite konstigt känns det men vi får väl se om det stämmer :)


Enligt testet så ska jag befinna mig i Attackfasen i 7 dagar och min målvikt kommer att vara nådd den 6/7 2011! Vi får väl se...


Den här vågen vore väl något för mig?

Av Gunilla - 30 januari 2011 14:34

Nu har jag kommit hem efter att ha inhandlat lite inför den kommande veckan. Jag känner att det är viktigt att ha de rätta livsmedlen hemma annars är det lätt att man faller för frestelserna när hungern sätter in. Jag tänkte berätta lite mer om Dukan-dieten för er som är intresserade. Dukan-dieten är en proteindiet och består av fyra faser som tillsammans skapar en stabil viktnedgång.


Första fasen är Attackfasen och den varar mellan 1-10 dagar och då får man äta hur mycket man vill av

* oxkött

* kalvkött

* kalkon

* kyckling (utan skinn)

* fisk

* skaldjur

* skinka

* ägg

* mjölkprodukter med 0% fett

* 1,5 msk havrekli

* 1,5 l vatten/dag

samt

* kaffe och te osötat (i lagom mängd)

* vinäger, senap, citron, kryddor och örter (i lagom mängd)


Andra fasen är Cruisefasen och här äter man som i attackfasen, med tillägg av 28 olika grönsaker varannan dag. I den här fasen ska man befinna sig tills man nått sin målvikt. Tillåtna grönsaker i Cruisefasen:

* all typ av sallad

* aubergine

* bönor

* fänkål

* gurka

* kål

* mangold

* paprika

* rädisa

* spenat

* sparris

* svamp

* selleri

* tomat

* zucchini

Morötter, rödbetor och kronärtskocka är också tillåtet men inte till varje måltid.


Tredje fasen är Sammanslagningsfasen och här gäller det att behålla den vikt som man erövrat. Fasens längd beror på hur mycket du gått ned i vikt. Du lägger på 10 dagar för varje kilo du tappat. Fortsätt med en ren proteindag i veckan, förslagsvis torsdagar. Under första halvan av denna fas har du en dag i veckan då du får äta vad du vill. Under andra halvan av fasen har du två sådana dagar. Man äter som i de inledande faserna med tillägg av:

* en frukt/dag

* två skivor fullkornsbröd/dag

* 40 g ost/dag

* en måltid pasta, ris eller potatis/vecka

* 1 glas vin i veckan


Fjärde och sista fasen är Stabiliseringsfasen och där äter man som man vill sex dagar i veckan. Ha maten från Sammanslagningsfasen som bas. Fortsätt med proteintorsdagar under resten av livet samt tre msk havrekli varje dag.


Jag önskar att det funnits en bok på svenska om denna diet men än så länge har jag bara sett på engelska. Tror att den här dieten är lite ny här i Sverige så det kanske beror på det. Det finns dock flera bra bloggar där man kan läsa om Dukan-dieten och även hitta recept. Ha en fortsatt bra söndag allihopa!

Av Gunilla - 30 januari 2011 12:30

Ja så var det söndag och helgen börjar gå mot sitt slut. Jag har hunnit med en promenad med goda vänner och har även vägt mig (urk). Nästa söndag hoppas jag på helt andra siffror, för jag vill inte stå stilla en vecka till.


Jag behöver gå ned i vikt av många olika orsaker. Dels för att få bukt med mina blodsockervärden men också för att helt enkelt må bättre. Jag har ont i rygg, axlar och nacke samt att jag sover dåligt. Sedan är ju konditionen inte den bästa så det finns många fördelar med en viktminskning. Det finns så många dieter och metoder och jag vet innerst inne att alla fungerar om man följer dem och är motiverad. Det gäller bara att hitta en som passar mig och som jag kan leva med. Att väga mat för att hålla koll är inget för mig. Jag vill kunna äta tills jag är mätt och då måste jag välja livsmedel som det funkar att äta obegränsat av.


Jag köpte senaste numret av MåBra och fastnade där för en diet som de tog upp, Dukan-dieten. Har sedan sökt information på Internet och läst en del bloggar om människor som provat denna diet och tror nu att det här kan vara något för mig. Jag är i alla fall beredd att prova! Så från och med imorgon, måndag så kör jag. Återkommer senare med mer information om denna diet men nu ska jag iväg och handla lite mat. Vi hörs!

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards